Grundlag

PÅ SPORET er baseret på nyere fagdidaktisk forskning.

Udvikling i matematik

Matematiske praksisser som læringsvej

I PÅ SPORET bruger vi læringsspor, der består af en række af såkaldte matematiske praksisser.

En matematisk praksis er en bestemt måde at arbejde med en faglig ide, som læreren og eleverne i en klasse har udviklet sammen, og som langt de fleste af eleverne forstår og kan bruge. Gennem udvalgte aktiviteter kan klassen med lærerens støtte udvikle nye praksisser ud fra deres gamle praksisser.

Hver matematiske praksis er på den måde en slags trædesten og rækken af praksisser udgør et læringsspor, som en klasse kan følge – fra et fagligt udgangspunkt mod et fagligt mål. Læringsspor kan derfor være et godt fagligt styringsredskab for læreren i matematikundervisningen.

Fra international inspiration til dansk matematikundervisning

Internationalt er læringsspor anerkendte og anvendes i stigende grad, men de er ikke så udbredte i Danmark – endnu.

De udgør grundlaget i en fælles indsats for tal og algebra, som Børne- og Undervisningsministeriet har søsat, og som det Nationale Center for Udvikling af Matematikundervisning (NCUM) har udviklet. Læs mere om indsatsen og læringsspor på matematikdidaktik.dk.   

De læringsspor, som NCUM har udviklet, kan dog ikke bruges direkte som undervisningsmateriale. For at bruge sporene i undervisningen er det nødvendigt at omsætte deres ideer til konkrete tiltag og aktiviteter og allerhelst udvikle sammenhængende undervisningsforløb for hvert af sporene. Udvikling af sådanne undervisningsforløb er kernen i PÅ SPORET og det, som alle skolerne i Kalundborg Kommune samarbejder med Professionshøjskolen Absalon om.

I PÅ SPORET tager vi udgangspunkt i to læringsspor, der retter sig mod 2. klasse, og vi udvikler et undervisningsforløb til hver af dem.

Det drejer sig om læringssporene:

Det første læringsspor

At subtrahere flercifrede tal

Det første læringsspor fokuserer på en klasses udvikling af fleksible regnestrategier ud fra klassens egne erfaringer og ideer og med støtte i en række af repræsentationer. Disse repræsentationer støtter en progression i klassens udvikling af strategier.

Fremfor at øve sig i at huske og bruge bestemte algoritmer til subtraktion så lægger læringssporet op til, at en klasse i fællesskab gradvist udvikler stadig mere sofistikerede strategier til at subtrahere flercifrede tal, og gør det ved, at eleverne løser problemer sammen.

I arbejdet støtter eleverne sig til bestemte repræsentationer, såsom konkrete materialer, tegninger, og senere tal og regneudtryk, i bestemte faser.

Det andet spor

At finde sammenhæng mellem tal

Det andet læringsspor handler om tidlig algebra. Det er en ny forskningsbaseret tilgang til undervisning i algebra i de yngste klasser, der er afprøvet med stor succes uden for Danmark. I denne tilgang arbejder elever allerede fra 2. klasse med at opdage, beskrive og begrunde generelle sammenhænge mellem tal, der varierer sammen.

Det kan fx handle om sammenhængen mellem et antal personer og det antal fingre, personerne har tilsammen. Når der er 1 person, er der 10 fingre. Når der er 2 personer, er der 20. Hvordan er det med 3 personer? 4? 10? Hvordan kan man finde antallet af fingre, når man kender antallet af personer?

Vision

Styrk elevernes forståelse af tal og algebra

Undervisningen i tal og algebra på de yngste klassetrin er vigtig. Det er her, elevernes grundlæggende talforståelse og begyndende algebraiske tænkning udvikles.

Disse forståelser og denne tænkning kommer til at udgøre fundamentet for elevernes matematiklæring i resten af deres skoletid og dermed for deres muligheder i bredere forstand.

PÅ SPORET forsøger at bidrage til at vende den kedelige tendens som nationale test og internationale undersøgelser viser, nemlig at de yngste danske elever klarer sig dårligere inden for tal og algebra end tidligere.

Det er en udvikling, der er særdeles vigtig at få vendt.